Έχουν γραφτεί πολλά για τον κίνδυνο της Πανδημίας και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στους ασθενείς με Λεμφοίδημα. Για το λόγο αυτό πολλοί σύλλογοι ασθενών στη Γερμανία συνέταξαν ανακοινώσεις και οδηγίες με σκοπό τη σωστή ενημέρωση και εφησυχασμό των μελών τους.

Η ημερομηνία της 6ης Μαρτίου, παρόλο που δε συγκαταλέγεται στον κατάλογο εορτασμού των Παγκόσμιων ημερών, έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Πλαίσιο Λεμφοιδήματος (International Lymphedema Framework) και σε συνεργασία με Δίκτυα Υποστήριξης Ασθενών (LymphedemaSupportNetworks), ως Ημέρα Ενημέρωσης Ασθενών για το Λεμφοίδημα (LymphedemaAwarenessDay), σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Στην Γερμανία πάσχουν περίπου 4,5 εκατομμύρια ασθενών από χρόνιο Λεμφοίδημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η κατάσταση δεν είναι ιάσιμη. Αλλά με μια ειδική θεραπεία αποκατάστασης υπάρχει η δυνατότητα καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής.

Κανόνες συμπεριφοράς για την καθημερινή ζωή:

Η λεμφοθεραπεία έχει μια καταπραϋντική και χαλαρωτική επίδραση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και στους λεπτούς μυς. Επίσης έχει και αναλγητικό χαρακτήρα. Η εξειδικευμένη τεχνική των χειρισμών της Λεμφικής μάλαξης, κάνει τις τομές μαλακές και κινητικές, ακόμα και οι συγκολλήσεις του συνδετικού ιστού διαλύονται εύκολα.

Είναι τελικά πολύ εύκολο να υποστηρίξει η ασθενής το οιδηματικό άνω άκρο στην καθημερινότητα του. Πρέπει καταρχάς να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να μη θεωρεί το χέρι του σαν ξένο μέλος. Πρέπει να το ξανακερδίσει. Επιβάλλεται η αλλαγή φιλοσοφίας!!!