Έχουν γραφτεί πολλά για τον κίνδυνο της Πανδημίας και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στους ασθενείς με Λεμφοίδημα. Για το λόγο αυτό πολλοί σύλλογοι ασθενών στη Γερμανία συνέταξαν ανακοινώσεις και οδηγίες με σκοπό τη σωστή ενημέρωση και εφησυχασμό των μελών τους.

Σε γενικές γραμμές συνιστάται η Αυτοθεραπεία, πολύ καλή περίδεση, καλή ενυδάτωση και φροντίδα του δέρματος καθώς και αποφυγή μεγάλων καταπονήσεων.

Η επίσκεψη στον Εξιδεικευμένο Θεραπευτή για την Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Θεραπεία θα πρέπει να είναι προγραμματισμένη και εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, όχι πολύ συχνή.

Μία αναφορά από το τμήμα Αγγειοχειρουργικής του S. Matteo Νοσοκομείου στη Pavia της Λομβαρδίας, κέντρο περίθαλψης ασθενών με COVID-19, έδειξε υψηλή επίπτωση στη θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών σε ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν νοσηλευθεί στην εντατική μονάδα.

Οι εξετάσεις υπερήχων του φλεβικού συστήματος άνω και κάτω άκρων σε 30 ασθενείς έδειξε ότι 16 ασθενείς είχαν θρόμβωση κάτω άκρων, 6 ακόμα ασθενείς δεν είχαν θρόμβωση αλλά εμφάνισαν Θρομβοφλεβίτιδα ή Λεμφοίδημα των άνω άκρων.

Φλεβολογικές και Λεμφολογικές εταιρίες συνέταξαν και κατηγοριοποίησαν την λεγόμενη Venous and Lymphatic Triage and Acuity Scale. Αυτή η κλίμακα κατηγοριοποίησε τις φλεβολογικές και λεμφολογικές ενδείξεις ανά κατηγορία σε υπερεπείγον, επείγον, λιγότερο επείγον και σε διακριτική ευχέρεια.

Υπερεπείγον: οξεία σηψαιμία ή μη ελεγχόμενη Λεμφαγγειίτιδα ή δευτερογενή μόλυνση.

Επείγον: Λεμφοίδημα με εκτεταμένη Λεμφαγγειίτιδα ή δευτερογενή Κυτταρίτιδα- Ερισύπελας και κίνδυνο σηψαιμίας.

Λιγότερο επείγον: Χρόνιο Λεμφοίδημα με δευτερογενείς μολύνσεις ή δερματικές αλλαγές.

Διακριτική ευχέρεια: Χρόνιο Λεμφοίδημα ή Λιποίδημα

Τούρκοι ειδικοί συνιστούν σε περιπτώσεις φλεβολεμφικών πληγών, συγκεκριμένα τα έλκη, μία απότομη αλλαγή των περιδέσεων με χρήση των συμπιεστικών ενδυμάτων, με σκοπό τα ενδύματα να μείνουν στο άκρο για περισσότερες από 4 ημέρες( 5-7 ημερών ) με σκοπό την όσο το δυνατό λιγότερη επαφή με τον Θεραπευτή.

Το περιοδικό Lymphatic Research and Biology μαζί με τις οδηγίες από το Lymphatic Support Network ( LSN ) και Lymphatic Education and Research Network ( LE and RN ) συνέταξαν οδηγίες προς τούς ασθενείς και Θεραπευτές.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε όλες τις περιπτώσεις λεμφοιδημάτων δεν διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο έκθεσης σε COVID, εξαίρεση αποτελεί το πρωτογενές Λεμφοίδημα όπου η εκτενής ανωμαλία του λεμφικού συστήματος και η συμμετοχή των πνευμόνων αλλά και τού θώρακα μπορεί να μειώσει την άμυνα του οργανισμού. Οι ασθενείς με Λεμφοίδημα παίρνουν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό παρόλο που ένα βασικό κομμάτι της θεραπείας τους είναι το συμπιεστικό ένδυμα πού πρέπει να φορούν.

Γενικές οδηγίες για ασθενείς πού φορούν συμπιεστικό ένδυμα (μανίκι και γάντι)

  • Οι εταιρίες κατασκευής συμπιεστικών ενδυμάτων συνιστούν καθημερινό πλύσιμο των ενδυμάτων. Επίσης αναφέρουν ότι τα διάφορα αντισηπτικά πού χρησιμοποιούμε στην απολύμανση των χεριών δεν καταστρέφουν το συμπιεστικό ένδυμα.
  • Καλό θα ήταν κατά την έξοδο από την οικία μας να φοράμε πάνω από το ένδυμα, γάντι μίας χρήσης, ώστε να αποφευχθεί η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες από τον COVID 19.
  • Περισσότερο και καλύτερο πλύσιμο των χεριών, συχνή χρήση αντισηπτικού, όπως επίσης η καθημερινή περιποίηση της υγιεινής τού δέρματος.
  • Η γυμναστική και η κινητοποίηση τού οιδηματικού άκρου, όπως εφαρμογή ειδικών κινήσεων, σύμφωνα με την τεχνική της Ολοκληρωμένης Αποσυμφορητικής Θεραπείας από τον ίδιο τον ασθενή με τη μορφή τής Αυτοθεραπείας.
  • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας τόσο ο Θεραπευτής όσο και ο ασθενής φορούν μάσκα και απολυμαίνουν τακτικά τα χέρια τους με αντισηπτικό. Η απόσταση του 1,5 μέτρου στη διαδικασία αυτή δεν είναι εφικτή.

Και μερικές γενικές πληροφορίες. Είναι σημαντικό ωστόσο να γνωρίζουμε ότι:

  • Αν κάποιος νοσήσει από COVID 19 το ρίσκο εμφάνισης λεμφοιδήματος είναι χαμηλό.
  • Η επιδείνωσή τού λεμφοιδήματος σε άτομα που νοσούν από COVID 19 είναι αρκετά υψηλή επειδή οι ασθενείς δυσκολεύονται να ακολουθούν τις τακτικές τους θεραπείες.
  • Η ύπαρξη Λεμφαγγειίτιδας ή δευτερογενούς Κυτταρίτιδας πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με θεραπεία, πιθανών και ενδονοσοκομειακά.
  • Παρακολούθηση των ασθενών με λεμφοίδημα από τους Θεραπευτές κατά βούληση και ανάλογα τη σοβαρότητα του οιδήματος.
  • Οδηγίες για Αυτοθεραπεία και σωστή χρησιμοποίηση του συμπιεστικού ενδύματος ιδανικά να δίνονται από το Θεραπευτή.