Κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων είναι πιθανό και ιδιαίτερα συχνό να συμβούν διάφοροι τραυματισμοί. Μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι ήπιας μορφής που να μην χρειαστούν μακρόχρονη αποκατάσταση. Σίγουρα όμως αυτό ποικίλλει ανάλογα με το είδος του αθλήματος και την ένταση της προπόνησης, από απλούς τραυματισμούς - κακώσεις μέχρι περισσότερο σοβαρά περιστατικά.

Θλάση και Διάστρεμμα: οι συνηθέστερες κακώσεις των αθλητών

Η συνηθέστερη ,για τους αθλητές,κάκωση είναι η φυσικά θλάση. Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το ρήμα συνθλίβω, ενώ το παράγωγο θλαστικό τραύμα θα μπορούσε να αποδοθεί στον όρο συνθλιπτικό τραύμα.

Εάν η δύναμη που προκάλεσε τη θλάση είναι αρκετά μεγάλη, τότε μπορεί να έχουμε ακόμη και ρήξη του μυός, την επονομαζόμενη μυϊκή θλάση. Από αυτή τη ρήξη έχουμε και διατομή των αιμοφόρων αγγείων με ποσότητα αίματος που διαρρέει στους γύρω ιστούς με αποτέλεσμα τη δημιουργία οιδήματος.

Άλλη μια κάκωση που μπορεί να παρουσιαστεί είναι η συνδεσμική κάκωση ή ρήξη ( διάστρεμμα) όπου οι ινώδεις ταινίες που ενώνουν και συγκρατούν τις αρθρώσεις διατείνονται και μπορεί να φτάσουν στη διάρρηξη τους. Τα διαστρέμματα είναι από τις συνηθέστερες κακώσεις τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες αθλητές, με πρώτο σε συχνότητα τραυματισμών το διάστρεμμα της ποδοκνημικής.