Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από ρευματικές παθήσεις και νοσήματα του μυοσκελετικού συστήματος.

Ο όρος Ρευματολογία προέρχεται από την ελληνική λέξη ρεύμα παράγωγο του ρήματος ρέω που δείχνει κίνηση προς μια κατεύθυνση. Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο ρευματισμό για τις παθήσεις των αρθρώσεων ήταν ο Ιπποκράτης.

Στις μέρες μας ο όρος Rheumatology έχουν καθιερωθεί από την ιατρική κοινότητα για τη μελέτη και θεραπεία των επώδυνων καταστάσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Όπου μυοσκελετικό είναι το σύστημα που περιλαμβάνει τις ανθρώπινες δομές που είναι υπεύθυνες για τη στήριξη και κίνηση του ανθρώπινου σώματος. Δηλαδή τα οστά, οι τένοντες, οι σύνδεσμοι, η σπονδυλική στήλη.

Τα ρευματικά νοσήματα που είναι παρά πολλά μπορούν να τα κατατάξουμε σε 4 ομάδες

  • Εκφυλιστικής αιτιολογίας όπως η οστεοαρθρίτιδα
  • Αυτοάνοση αιτιολογίας, όπως ο ερυθηματώδης λύκος, οι αγγειίτιδες
  • Μεταβολικής αιτιολογίας, όπως η οστεοπόρωση
  • Φλεγμονώδους αιτιολογίας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι πολλές ρευματικές παθήσεις παρότι εκφράζονται αρχικά με συμπτώματα στο μυοσκελετικό σύστημα μπορούν να προσβάλλουν και σημαντικά εσωτερικά όργανα όπως νεφρά, πνεύμονα, καρδιά.

Πάντως η συχνότερη από όλες τις ρευματικές παθήσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα. Και βέβαια η αμέσως επόμενη σε συχνότητα είναι η οστεοπόρωση. Από τα αυτοάνοσα το σύνδρομο Sjogren ενώ από της φλεγμονώδους αιτιολογίας η αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα( Morbus Bechterew)